KÖTT

Gör gott och handla ditt kött direkt av oss i gårdsbutiken eller i vår potatisbil. 

Allt kött är från gårdens egna ungdjur, friska och glada djur.
De är uppfödda på mjölk, gräs, spannmål och mineraler.  

Våra djur utfodras även med potatis, djuren älskar det och köttet får en fantastisk smak.
Köttet får alltid hängmöra minst 6 dagar innan det styckas och vaccumförpackas.

Sommarens köttlåda 

3 KG Lyxköttfärs 
Oxfile
Rostasfile 
Ryggbiff 
Entrécote 
Innanlår 
Högrev 
Rostbiff 
Bratwurst/Chorizo 
Pris: 3050:- Köttlåda - Större

Innehåller ca:
  Innanlår
  Innanlår 
  Högrev
  Högrev
 
  Bog
  Ytterlår

  Fransyska/ Rostbiff
  Entrecoté
  5kg Lyxköttfärs
  Pris: 2840:-Grillpåse

Entrécote 
Ryggbiff
Rostasfile
Högrev
Bratwurst/Chorizo 
Köttlåda -Mindre

 Innehåller ca:
Innanlår
Ryggbiff

Fransyska
Högrev

3kg Lyxköttfärs
 Pris: 1500:-


Böles Lilla Lyxlåda

 Innehåller ca:
Ryggbiff
Oxfilxe
Innanlår
Högrev
Fransyska
5kg Lyxköttfärs
Böle Chorizo & Bratwust
Pris: 2450:-


Gourmet lådan

 Entrecoté
 Oxfile
 Innanlår
 Böle Chorizo & Bratwurst
 Pris: 1470:-


Lyxköttfärslåda

ca 5KG Lyxköttfärs -Pris: 675:-
ca 
10KG Lyxköttfärslåda -Pris: 1350:-

Ni kan även plocka ihop eran egna köttlåda eller köpa de detaljer ni önskar i vår potatisbil eller boka ett besök i gårdsbutiken.
Frågor eller beställning kontakta 

 Elle  ☎️070-241 83 72

 • Bog:                 169 kr/kg
 • Entrecote:      419 kr/kg
 • Fransyska:      199 kr/kg
 • Flankstek:       315 kr/kg
 • Högrev:           199 kr/kg
 • Lyxköttfärs:     135 kr/kg

 • Lever:               80 kr/kg
 • Innanlår:      269 kr/kg
 • Märgben:        20 kr/st
 • Njurtapp:      199 kr/kg
 • Nötrulle:       169 kr/kg
 • Oxfilé:            569 kr/kg

 • Rostas:           289 kr/kg
 • Rostbiff:        269 kr/kg
 • Ryggbiff:       305 kr/kg
 • Ytterlår:        179 kr/kg
 • Nöthjärta:    70 kr/kg  (beställnings detalj)

 • Oxsvans:         90 kr/kg   (beställnings detalj)
 • Bringa:         175 kr/kg   (beställnings detalj)
Frågor eller beställning:
Ring Elle 070-241 83 72

Köttskola

Entrecote är en mycket smakrik, mör och välmarmorerad styckningsdetalj som sitter på ryggen mellan högrev och ryggbiff. Det marmorerade fettet gör den extra lämplig för grillning (hel eller skivad) men är även supergod att smörsteka i panna.

Flankstek är en mycket populär detalj som sitter vid magmuskeln på sidan av djuret. Till formen platt och ganska avlång. Flanksteken passar utmärkt att grilla och kan med fördel marineras då själva detaljen i sig inte är så fet. Viktigt är att inte genomsteka köttet. Vid servering är det även viktigt att tänka på hur man skär köttet, det skall skära tvärs över muskelfibrerna för bästa resultat.

Fransyska, även kallad oxstek, är en stor rund detalj som sitter på bakre rygg/magpartiet. Det ett smakrikt och magert kött som med fördels skall stekas på låg och fuktig värme för att bli saftigt. Det passar därför perfekt till stekar och grytor.

Högrev hör till framdelsköttet och är placerat på skuldran mellan entrecote och nacke. Högrev är idag en väldigt populär styckningsdetalj med hög fetthalt (13%) och kan med fördel användas till såväl grytor, stekar och köttsoppa, men även läggas på grillen då det är en mycket smakrik och saftigt detalj. Många mal även färs på högreven och gör sedan egna hamburgare

Njurtapp sitter vid magmuskeln på sidan av djuret, mellan Bringan och Flanksteken. Den påminner mycket om flanksteken till storlek, den är platt och något triangelformad. Till smaken är njurtappen något nötig och den passar utmärkt på grillen.  

Bog är en stor muskel som sitter mellan skulderbladet och frambenet. Bog är magert men mört kött och passar perfekt till gryta eller stek. Det går även bra att använda till råbiff. Bog kallas ibland också för märgpipa men är då med ben.

Oxfilé är extra lyxigt, extra mört och extra gott! Kan stekas eller grillas i skivor, men helstekt oxfilé är också underbart gott! Krydda gärna med endast salt och peppar.

Rostas är den mindre och mörare delen av rostbiffen och är ett utmärkt alternativ till Oxfilé. Mycket mör och prisvärd!

Rostbiff sitter på djurets bakre rygg, placerad bakom Oxfilén och framför innanlåret och fransyskan. Det är en mör detalj som lämpar sig bra till framförallt stekar men går även att skiva tjockt och grillas.

Ryggbiff, är den långa, dubbla ryggmuskeln mellan entrecoten och rostbiffen.
På insidan om ryggbiffen sitter innerfilén (Oxfilé). Biff, entrecote och filé utgör tillsammans de bästa köttbitarna på nötdjuret. Biffkött är smakrikt och magert kött (4 % fetthalt) och håller mycket hög kvalité.

Innanlår Mycket mer än bara en stek. Innanlåret är den möraste av stekarna, den har mycket smak, lite fett och inga senor. Men biten har många fler användningsområden än bara som stek

Ytterlår är en lång muskel som sitter på djurets övre/bakre ben. Det är en mager detalj som passar bäst till grytor eller stekar som får tillagas länge på låg värme. Med fördel bör man skära köttet i mindre grytbitar eller strimla det. Tunt skivat ytterlåret passar även till sjömansbiff eller rullader.

Nötrulle
Rullen, som sitter mellan innanlår och ytterlår, är riktigt god kallskuren. Detaljen har, precis som bringa och högrev, mycket bindväv. Därför passar den bra till rätter med längre tillagningstid, såsom tjälknöl och saltrulle.

Tänkvärt då du tillagar nötkött!
Skär alltid köttet på tvären över muskelfibrerna, då blir tuggmotståndet som bäst!
Skär aldrig bort fett innan tillagning. Det innehåller mycket smak och är därför bättre att plocka bort i efterhand om man vill ha mindre fett.
Har du tillgång till en köttermometer är detta ett utmärkt sätt att lyckas med tillagningen! Vill du för eller eftersteka köttet i ugnen så rekommenderar vi 95 grader ugnstemperatur tills köttet får mellan 52- 58 grader innertemperatur (beroende på hur blodigt man vill ha det).
Bra kvalitets kött innehåller mycket smak och oftast behövs inga andra kryddor än salt och peppar.